BLOG 1. BEHOEFTEN EN VERLANGENS

Remco is een pleaser. Het liefst wil hij het iedereen naar de zin maken. Dat hij zichzelf helemaal voorbij loopt heeft hij niet in de gaten. Zaterdags op bezoek bij zijn ouders en wat klusjes voor hen doen. Als zijn moeder hem belt op het werk, dan gaat hij direct uit zijn werk er naartoe. Het gevolg is dat zijn vrouw Renate weer boos op hem is, omdat hij te laat thuis is. Zij wil vroeg eten, zodat zij met haar vriendin naar de bioscoop kan gaan. Het is dan zijn taak de boel op te ruimen en de kinderen naar bed te brengen. Zijn dochter Esther krijgt het voor elkaar om een uur langer op te blijven, terwijl zij haar slaap zo nodig heeft. Oh ja, en ook nog zijn zoon Mark overhoren met Frans. Doordat hij eerder was vertrokken van zijn werk, heeft Remco nog niet alles afgekregen. Zijn baas stond erop dat dit de volgende ochtend klaar was. Dus nog twee uren gewerkt. Nog even rustig een half uurtje op de bank en dan op tijd slapen. Hij is eigenlijk bekaf. Al zijn energie is op. Als zijn vrouw binnenkomt, wil zij graag nog even met hem napraten. Twee uur later ligt hij in bed. Als de wekker om half 7 gaat heeft hij het gevoel dat hij maar een paar uur heeft geslapen. En dan moet de nieuwe dag nog beginnen, met allerlei afspraken, verplichtingen en verwachtingen. Hij merkt dat hij steeds gestresster raakt. Een kort lontje, slecht slapen en steeds gespannen zijn als een veer. Wat hij ook doet, hij blijft in dezelfde cirkel ronddraaien. Met de praktijkondersteuner heeft hij maandelijks een afspraak. Zo heeft hij een lijst gemaakt van wat hij wel doet en wat niet. Alleen, als hij het niet doet, wiet gaat het dan wel doen?

Een burn out heeft  zijn sporen nagelaten. Deze ziekte heeft ervoor gezorgd dat Joke een jaar uit de running was. Zij had geen behoefte aan contact met anderen of het ondernemen van iets leuks. Bovendien had zij er de energie niet voor, net zo min voor sporten. Alleen maar zitten op de bank en tv kijken. Het maakte niet uit wat. Het drong allemaal niet tot haar door. Haar man en haar ouders konden haar niet bereiken. Ook was ze vergeetachtig. Ze houdt zo van lezen, maar een boek aanraken lukte niet. Laat staan een boek lezen. Ze wilde alleen maar slapen en met rust gelaten worden. Rust om zich heen. Met de hulp van haar partner en haar ouders, de huisarts en de psycholoog is het haar gelukt om uit het diepe dal op te krabbelen. Voor zichzelf heeft zij besloten dat dit haar niet nog een keer zal gebeuren. Bij alles wat zij doet bewaakt zij haar grenzen en zegt zij direct wat zij van iets vindt. Op het werk heeft dit haar nu problemen opgeleverd. Haar collega’s vinden haar star en weinig flexibel en hebben geklaagd bij de manager. Inmiddels heeft zij elke week een gesprek met de manager. Thuis loopt het ook niet zo lekker. Haar partner vindt dat zij geen rekening met hem houdt en over zijn gevoelens heenstapt. Werk en thuis vragen zoveel tijd en energie, dat Joke besloten heeft de bezoekjes aan haar ouders op een lager pitje te zetten. Het gevolg, een aanvaring met haar moeder. Joke vindt het maar lastig. Eerst gaf ze nooit haar grens aan en dat was niet goed. Nu doet zij dat wel en dat is ook niet goed.

In relaties zit je met zijn tweeën en het is daarom balanceren met behoeften en verlangens. Of het nu een werkrelatie of een privérelatie is. Dat wat jij nodig hebt en wilt kan een andere betekenis hebben voor de ander. Het is dan schipperen in wat je wel of niet doet. De ene keer geef jij wat, de andere keer krijg je wat. Als de balans meer uitslaat naar geven of nemen, dan raakt het evenwicht verstoort. Het gevolg is dat iemand zich tekort voelt gedaan. Een tekort aan liefde, aandacht, warmte, gezelligheid, geluk, tijd, noem maar op. Dat tekort kan zwaar drukken op je schouders, als je geen gehoor geeft aan wat jij nodig hebt of wilt. Diep van binnen knaagt dat stemmetje aan je. Dat vindt dat jij ook wel eens wat mag krijgen. Het maakt je boos, verdrietig of je raakt gefrustreerd. Deze gevoelens stapelen zich op, totdat je grens is bereikt. Het is aan jou om gehoor te geven aan wat je lichamelijk, geestelijk of emotioneel nodig hebt, door jouw verzoek aan de ander duidelijk te maken. Het draait om rekening houden met elkaars behoeften en verlangens, zodat er geen verliezers zijn maar twee winnaars.